Wino Polska

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten rewelacyjny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do dań nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których posiłków.

Winnica Kraków

Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najporządniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W końcu takie danie można zestawić również z winem różowym.

wino bag in box

Z którym winem podawać dania rybne?
Stara reguła powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto jednakże nie zapominać, że nie jest to sztywna norma. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana bądź z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.